søndag den 28. juli 2013

Stofbleer

Et lille indlæg om det der med stof bleer, og hvor mange man egentlig bruger.

For os var det svært at finde ud af, præcis hvor mange stofbleer der skulle bruges i forbindelse med en baby, men vi havde da fået købt en del ind.
I en bog udgivet af sundhedsstyrelsen, står der at man skal bruge 10 stofbleer, her efterfølgende, er det måske lige lavt nok for os...


Men hvad bruger man egentlig alle de bleer til?
Her hjemme bruges der følgende:

2 på puslebordet
Frem for at lægge et håndklæde på puslepuden, bruger vi en stofble.
Da vi har fået en dreng, har vi altid en ekstra ble liggende, vi lægger over ham når vi skifter, fordi der ellers er tis ud over det hele. Det er et kendt fænomen, at drenge er glade for at tisse når de bliver skiftet ;)

2 i babys seng.
Her i starten benytter vi liften som seng. Det kan være lidt bøvlet med dynen, derfor ligger baby på dynen, og får den foldet over sig (den kan stadig sparkes af). For at undgå at dynen skal vaskes hele tiden, har vi foldet en stofble, og lagt den i sengen, oven på dynen, under babys numse. Her ud over har vi en ble som hovedpude, for at han ikke skal ligge højt med kroppen, og lavt med hovedet. Hovedpuden er desuden god til at fange gylp, hvis der gylpes lidt i søvne.
Vi har dog stadig et underlag der tager evt. tis, hvis det nu skulle være, sådan at madrassen ikke bliver helt gennemblødt.

2 i mors seng
Jeg har en stofble liggende på hver side af mig, når jeg er i seng. Når der skal fodres om natten, kan jeg nemt få fat i en ble, lige meget hvordan jeg har fået sat mig til rette. Bleerne bruges til at lægge under baby, fordi han sviner en del når han spiser. Hvis vi bruger liggende amning, bliver baby lagt på en stofble, for at undgå alt for meget mælk i sengen.

2 i stuen
Der er 2 steder der bliver ammet i stuen. I en stol og i sofaen. Som sagt sviner baby en del, især når han er ved at være mæt, så løber der næsten lige så meget ved siden af, som der løber ned i baby. Derfor har vi en stofble liggende i hhv. stol og sofa, så det altid er nemt at lægge noget under eller tørre op, når der fodres.

2 i pusletasken
Disse bleer bruges til bleskift (skiftes på håndklæde, men skal stadig bruge ble til at fange tis), ved amning og til f.eks. at hænge over barnevogn eller autostol, så man ikke får sol i hovedet. Jeg har overvejet om der evt. skal en ekstra ble her ned.

Hvor mange skal der så bruges?
Det var så de 10 bleer Sundhedsstyrelsen mener man skal have. Men her er der ikke taget forbehold for at der også skal vaskes.
Bleerne der ligger på puslepuden, kan blive skiftet med alt fra et par dages mellemrum, til nogle gange daglig. Bleerne i babys seng skiftes efter behov, og dem til amning skiftes nok med 1-2 dages mellemrum. Bleerne i pusletasken skiftes kun når de er brugt.
Så for vores vedkommende, er det smart mindst at have mindst 30 stofbleer liggende. De kan heldigvis tørretumbles, så de bliver hurtigt klar igen.
Det er også meget rart at have så mange, at man ikke er afhængig af en 60 vask hver dag.


Så køb hellere lidt for mange end lidt for få, til at starte med. Heldigvis er det nemt at købe flere, hvis man skulle opdage at man har lige lidt nok. Vi har f.eks. være ude og købe en portion til, efter baby er kommet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar