fredag den 27. august 2010

Øresundsakvariet - DK's hyggeligeste akvarie

Tirsdag den 24. var Nicholas til køreprøve.
Han bestod - ikke at det kom bag på mig - og det skulle naturligvis fejres :)
Vi har længe snakket om at tage en tur i Øresundsakvariet sammen. Det er et meget lille akvarie, der kun viser det liv der er omkring Danmark.
Det er faktisk ret interessant at se på. Når man tænker på at svømme rundt i de danske farvande, er det ikke ligefrem farvestrålende koralrev og sjove dyr man tænker på først. Men der er faktisk rigtig mange sjove fisk og andre dyr.

Det første man støder på når man kommer ind, er børnebassinet. Her er der alle mulige forskellige fisk, krebsdyr og bløddyr. Fælles for dem alle sammen er, at man må røre ved dem.
Bassinet er lavet i 3 niveauer, så alle har en mulighed for at være med.
Børne bassin.
Øverst: Krabbe og søstjerne
Nederst: Søstjerner, blåmuslinger, rokkeæg u. foster, almindelig kammusling

De orange muslinger, der nærmest har en lille sløjfe bagpå er kammuslinger. Jeg havde en i hånden (under vandet), og stod og kiggede på den. Den åbnede sig mere og mere, og pludselig pressede den en masse vand ud, og begyndte på den måde at svømme. Jeg fik et ordentligt chok. Det er ikke noget der gør ondt, men når man ikke forventer det, bliver man altså forskrækket over vandtrykket der kommer ud. Anden gang jeg stod med en, blev jeg lige så overrasket, selvom jeg egentlig var forberedt. Nicholas skulle også prøve, og han fik også et ordentligt chok.
Det var faktisk ret sjovt at prøve, og er helt klart noget man bør prøve, hvis man kommer der ind. Her ud over er der en relativt stor ulk, der ikke har noget imod at man piller lidt ved det.

Det næste man kommer hen til, er et voksen bassin på 140 cm. Der er alle mulige sjove ting der nede. Forskellen på dette bassin og det til børn er, at hos børnene kan man røre ved det hele, mens man i det store bassin pænt må vente på at fiskene selv kommer op.
Der er bl.a. en sømrokke og en storplettet rødhaj man kan komme til at røre ved.
Desværre var der ikke rigtig nogen fisk der ville snakke med os. Den eneste der kom op i overfladen, var en knurhane med rogn der gik i selvsving og piskede rundt langs kanten.
Voksen bassin
Øverst - set fra siden: Sej (tror jeg det er), sømrokke og noget tunge
Nederst - set ovenfra: Somrokke og sej

Efter de to bassiner er der et fint lille rum, med to store runde akvarier i midten og en masse akvarier ude langs siden. Det er biotop akvarier, så man har mulighed for at se hvordan det ser ud, ude under vandet langs Danmarks kyster.

 Midter akvarie: Småplettet rødhaj

Der er også et stort akvarie, hvor man ikke kan røre ved noget, ude ved børne bassinet. Jeg har et eller andet med fisk. Jeg er faktisk lidt meget bange for dem, når de har et bestemt udseende, og får en vis størrelse, og jeg må indrømme, at de torsk der går i sidstnævnte akvarie, er lige store nok for min smag.

Biotop akvarier:
Øverst: Nogle fisk fra torskefamilien, søanemoner, muslinger mv.
Nederst: Ulk

Efter en del store akvarier på højre side, går man rundt, og kommer over til nogle mindre akvarier, hvor der kun er dyr af en enkelt art i. Mange af dem er også i nogle af de større akvarier, men det virker faktisk ret godt, at man få set dem for sig selv.
Små akvarier
Øverst: Slangesøstjerner (mener jeg)
Midterst: Troldhummer
Nederst: Ålekvabbe

Efter vores lille rundtur, gik vi tilbage til de to bassinter og pillede ved nogle fisk. Som nævnt tidligere, kom sømrokken desværre aldrig op for at sige dav.
Vi sluttede i stedet af med at købe en nøglering og et fossil.

Så på trods af at Nicholas ikke fik pillet ved hverken haj eller rokke, som egentlig var grunden til at vi kom, var det rigtig hyggeligt, og det er helt klart et sted vi skal hen igen.
Det er også et genialt akvarie når man har børn med.
Jeg er faktisk kommet i det akvarie fra jeg har været rimelig lille, og har været lige begejstret hver gang. De gange jeg har været der med børn fra familien, har de også været rigtig glade for at komme der.

Så hvis man er bosat på sjælland nær Helsingør, og mangler noget at lave et par timer i weekenden, så ville Øresundsakvariet været et rigtig  godt bud på en sjov aktivitet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar